Αρτύματα… από σπίτι: τα νοστιμιστικά!

Αρτύματα… από σπίτι: τα νοστιμιστικά!

Γιατί να προτιμήσουμε τη σπιτική εκδοχή;

Τα προϊόντα του εμπορίου συνήθως έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και πρόσθετα συντηρητικά, συστατικά που δεν τα καθιστούν κατάλληλα προς συχνή κατανάλωση από ένα παιδί.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έτοιμη κέτσαπ, η οποία περιέχει κατά μέσο όρο 5.5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια, ποσότητα που ένα παιδί καταναλώνει με ευκολία. Το ποσό αυτό πλησιάζει τα 6 κουταλάκια του γλυκού, το ανώτατο δηλαδή ημερήσιο όριο πρόσληψης ζάχαρης για ένα παιδί 2-18 ετών, όπως έχει οριστεί από την επιστημονική κοινότητα.  Η σπιτική εκδοχή περιέχει πολύ λιγότερη ζάχαρη ή/και μέλι, γεύση που με άνεση ανταγωνίζεται αυτή των τυποποιημένων, ενώ έχουμε διαλέξει τις ντομάτες αλλά και κάθε συστατικό που περιέχει!

Μπορούμε όμως να φτιάξουμε τις αγαπημένες μας σάλτσες στο σπίτι;

Ναι, και με μεγάλη επιτυχία! Σπιτική κέτσαπ, σάλτσα barbeque και μαγιονέζα, καθώς και πάστες από ελιά, κόκκινη πιπεριά και λιαστή ντομάτα· αποτελούν παραδείγματα εύκολων και απλών παρασκευών που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι μαζί με τα παιδιά. Το γευστικό αποτέλεσμα, όχι απλώς είναι αρκετά κοντά,  αλλά συχνά ξεπερνά αυτό που έχουμε συνηθίσει από τα έτοιμα προϊόντα και... sky is the limit γιατί μπορούμε να το προσαρμόσουμε στα δικά μας γούστα!

Η ένταξη μιας σπιτικής εκδοχής του τυποποιημένου προϊόντος στο τραπέζι είναι εξαιρετικά ωφέλιμη και για τη διεύρυνση των γευστικών οριζόντων των παιδιών. Η ύπαρξή τους στο ψυγείο δίνει σε όλη την οικογένεια μια πλούσια παλέτα αρτυμάτων με τα οποία  μπορούν να διανθίζουν σάντουιτς, σάλτσες, μακαρονάδες, μαρινάδες, ζύμες, σαλάτες... σχεδόν τα πάντα, ενώ μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται και την εποχικότητα μέσα από τη διαδικασία της παρασκευής τους.

Το παράδειγμα του γονιού που προτιμά με λίγη παραπάνω προσπάθεια να παρασκευάσει κάτι που, εκτός από τα αγνά υλικά περιέχει και πολλή αγάπη και να δώσει βάρος στην ποιότητα της τροφής, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να δώσει στα μικρά του!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας,
ενημερωθείτε για τα εργαστήρια και τις δράσεις μας!

Νεοφυής Επιχειρηµατικότητα