Το λεξικό του χυμού

Το λεξικό του χυμού

Χυμοί υπάρχουν πολλοί, σπιτικός όμως ένας!

Η κατανάλωση του φρούτου ολόκληρου, αντί στη μορφή του χυμού, είναι σε κάθε περίπτωση προτιμότερη καθώς έτσι προσλαμβάνουμε αναλλοίωτα τα θρεπτικά του συστατικά, μαζί με τις πολύτιμες φυτικές ίνες που περιέχει. Ένα ποτήρι χυμός συνήθως περιλαμβάνει 3-4 φρούτα, και κατ’ επέκταση... υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Βέβαια, ένας χυμός μπορεί να είναι μια αγαπημένη συνήθεια ή/και η μόνη μορφή του φρούτου που καταναλώνει το μικρό μας. Ας επιλέξουμε σωστά το χυμό που θα αγοράσουμε, έχοντας στο νου οτι ο σπιτικός είναι πάντα η ιδανική επιλογή!

 

Το Γενικό Χημείο του Κράτους είναι ο φορέας που έθεσε τους παρακάτω ορισμούς για τα διάφορα είδη χυμών:

1. “Χυμός φρούτων”

Το προϊόν που λαμβάνεται από το βρώσιμο τμήμα υγιών και ώριμων φρούτων, ενός ή πολλών ειδών, νωπών ή διατηρημένων με ψύξη ή κατάψυξη, και έχει το χρώμα, το άρωμα και τη χαρακτηριστική γεύση των χυμών των φρούτων από τα οποία προέρχεται.

2. “Φρέσκος χυμός”

Ο χυμός που προέρχεται απευθείας από το στύψιμο υγιών φρούτων,  ψύχεται και εν συνεχεία συσκευάζεται. Το προϊόν αυτό δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία και άρα εγγυάται την ακεραιότητα των συστατικών του. Επιτρέπεται μόνο η ψύξη για τη διατήρηση των διατροφικών,  οργανοληπτικών και φυσικο-χημικών χαρακτηριστικών του. Η διάρκεια ζωής του, από την ημερομηνία στυψίματος- συσκευασίας μέχρι την τελευταία μέρα διάθεσής του στην αγορά, είναι μικρή (max 6 ημέρες) και διασφαλίζεται από τη διαδικασία παραγωγής,  τη συσκευασία και την κατάλληλη ψύξη κατά την παραγωγή, συσκευασία, συντήρηση και διανομή του.

3. “Συμπυκνωμένος χυμός φρούτων”

Το προϊόν που λαμβάνεται από χυμό φρούτων ενός ή περισσοτέρων ειδών με απομάκρυνση με φυσικό τρόπο ορισμένου μέρους του νερού που περιέχει.

4. “Χυμός φρούτων από συμπυκνωμένο χυμό”

Το προϊόν που λαμβάνεται με την αντικατάσταση,  στο συμπυκνωμένο χυμό φρούτων, του νερού που έχει απομακρυνθεί από το χυμό κατά τη συμπύκνωση, καθώς και με την αποκατάσταση των αρωμάτων.

5. “Νέκταρ φρούτων”

Το προϊόν που λαμβάνεται με την προσθήκη νερού και σακχάρων ή/και μελιού στα προϊόντα που ορίστηκαν πριν, σε πολτό φρούτων ή σε μείγμα αυτών των προϊόντων. Η προσθήκη σακχάρων ή/και μελιού επιτρέπεται σε ποσότητα έως 20% κατά βάρος. Για νέκταρ φρούτων χωρίς  προστιθέμενα σάκχαρα ή μειωμένων θερμίδων, τα σάκχαρα μπορούν να αντικατασταθούν πλήρως ή μερικώς από γλυκαντικά. Ανάλογα με το είδος του φρούτου, η ελάχιστη περιεκτικότητα σε χυμό κυμαίνεται από 25-50%

6. “Φρουτοποτά”

Παρασκευάζονται από αυτούσιους χυμούς φρούτων είτε με αραίωση χυμών με νερό είτε με προσθήκη σακχάρων. Στο  φρουτοποτό, σε αντίθεση με τους χυμούς φρούτων επιτρέπεται η χρήση τεχνητών αρωμάτων φρούτων.

7. “Αναψυκτικά και ανθρακούχοι χυμοί φρούτων”

Περιέχουν χυμό φρούτων που έχει αραιωθεί με σιρόπι. Παρασκευάζονται με συνδυασμό ψύξης του χυμού και διοχέτευση CO2 σε αυτόν υπό πίεση.

 

Ποιο χυμό τελικά να επιλέξω;

Όταν ο σπιτικός χυμός δεν αποτελεί επιλογή, ο φρέσκος του εμπορίου είναι η χρυσή τομή, καθώς έχει τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία και την υψηλότερη ποιότητα ανάμεσα σε σχέση με τις υπόλοιπες εκδοχές.


Βιβλιογραφία:

Άρθρο 126, Χυμοί φρούτων και ορισμένα ομοειδή προϊόντα.

ΕΦΕΤ, Αποτελέσματα διαβούλευσης σχετικά με τις ονομασίες πώλησης χυμών

Subscribe to our Newsletter,
stay informed about our workshops and activities!